Meer over Rik

 

Het begon allemaal met het “gezellig drinken” van wijn met vrienden, zo rond 2007.
Al snel vroeg ik me af waarom de ene wijn bijvoorbeeld veel zuurder of geuriger was dan de andere. Lezen op internet volgde,  in tijdschriften/vakbladen. Meedoen met proeverijen, wijnboeren bezoeken. Steeds weer andere wijnen kopen. Verschillende landen, dan weer dezelfde producent maar verschillende jaren. Alles passeerde de revue, alles hobbymatig.
Uiteindelijk de cursus SDEN3 gestart en afgerond. Hierna de Vinologenopleiding bij de Wijnacademie in Maarn gevolgd, en de Engelse WSET3 Advanced cursus.
De hobby is dus flink uit de kluiten gegroeid, net als mijn wijncollectie. 

Een wijn moet karakter hebben.
Aan een wijn moet je kunnen proeven waar hij vandaan komt.. Of het een warm & droog, of juist koel & nat jaar is geweest. Welke druif is gebruikt, heeft de wijn jaren in een houten vat gerijpt of juist niet?
Je eigen smaak in wijn ontdekken, en er tegelijk op een ontspannen manier meer over leren.
Dat wil ik door middel van proeverijen / trainingen / masterclasses overbrengen.

Voel je vrij om tijdens een proeverij al je wijnvragen te stellen!. 

Het vele proeven en lezen thuis, met vrienden, bij importeurs, bij wijnboeren, heeft ervoor gezorgd dat er een flinke bibliotheek in mijn hoofd zit

In teamverband (samen met Martin Fennema, Anton Siletti en Jarno de Graaf) zijn wij in 2019 dan ook “Nederlands Kampioen Blindproeven” geworden.

Een deelname aan het Wereldkampioenschap blindproeven volgde. Dit was op de prachtige locatie Chateau de Chambord, in oktober 2019. Hier zijn wij zeer verdienstelijk 9e geworden van de 27 landen!. Onder andere de landenteams van Amerika, Rusland, Italie & Spanje verslagen!

Tijdens deze kampioenschappen moeten wij van 12 wijnen, stuk voor stuk zonder aanknopingspunten de volgende punten determineren: